پیامدهای راهبردی انتخابات مالزی؛ تأثیر بر اتحادیه جنوب شرق آسیا

به گزارش مجله جگوار، خبرنگاران، گروه بین الملل- مهدی پورحسنی: انتخابات پارلمانی مالزی در حالی به انتها رسید که ماهاتیر محمد نخست وزیر سالهای دور مالزی به عنوان پیروز انتخابات پارلمانی این کشور معرفی گردید.

پیامدهای راهبردی انتخابات مالزی؛ تأثیر بر اتحادیه جنوب شرق آسیا

با تور مالزی از توسعه یافته ترین کشور شرق آسیا دیدن کنید.

بر اساس اعلام کمیسیون انتخابات مالزی، ماهاتیر محمد 92 ساله توانسته است با کسب اکثریت آرا بر نجیب رزاق نخست وزیر کنونی پیروز شود. رزاق 54 ساله که از سال 2009 نخست وزیر این کشور آسیای جنوب شرقی است اخیر به سوء استفاده از قدرت و فساد مالی متهم شده است، هر چند وی این اتهامات را رد می نماید.

ماهاتیر محمد که بیش از 20 سال (تا سال 2003) راهنمایی دولت مالزی را به عهده داشته با راهنمایی جریان اپوزیسیون موسوم به اتحاد امید توانست شکست سنگینی به جریان حاکم این کشور وارد کند.

آمارها حاکی است جریان اپوزیسیون 119 کرسی از مجموع 222 کرسی مجلس را تصاحب کرده و با این تعداد، می تواند کابینه آینده را تشکیل دهد. حزب حاکم مالزی در حالی تنها 79 کرسی را به دست آورده است که در انتخابات دوره پیشین (2013) 133 کرسی را از آن خود کرده بود.

اما این انتخابات چه دلالتهای راهبردی خواهد داشت؟

افزایش نقش منطقه ای مالزی در آ سه آن

بازگشت ماهاتیر محمد به عنوان سیاستمدار با نفوذ مالزیایی که اعتقاد عمیقی به افزایش فعالیت در اتحادیه جنوب شرق آسیا داشته و از نفوذ معنوی زیادی در این منطقه برخوردار است باعث تقویت رهبری و انسجام در دولت های عضو آ سه آن و حل اختلافات داخلی بین اعضای این اتحادیه خواهد شد.

مالزی در دوران ماهاتیر محمد به ایفای نقش بیشتر در موسسات داخلی این اتحادیه مانند موسسه تحقیقات مالی و دبیرخانه خواهد شد.

کاهش نفوذ چین در جنوب شرق آسیا

مالزی در زمان نجیب رزاق به دلیل بحران ناشی از اتهام فساد مالی و اختلاس از صندوق توسعه ملی از سوی افکار عمومی داخلی و دولت های غربی تحت فشار شدیدی قرار گرفته بود و به گونه ای که دولت های غربی تهدید به تشکیل پرونده قضایی علیه مقامات این کشور را مطرح کرده بودند.

این تنش و احتیاج این کشور به افزایش سرمایه گذاری خارجی برای بهبود مشروعیت سیاسی داخلی باعث تقویت روابط مالزی و چین گشت به گونه ای که تجارت دو جانبه مالزی و چین در سال گذشته به حدود 96 میلیارد دلار رسید.

مالزی در چارچوب همین سیاست در طرح بلند پروازانه یک کمربند- یک جاده چین مشارکت نمود.

مالزی از گذشته به دنبال ایجاد تعادل بین نقش ایالات متحده آمریکا و چین در جنوب شرق آسیا بوده است ولی مشکلا ت داخلی و خارجی مالزی در دولت گذشته باعث افزایش نفوذ چین گشته و این امکان وجود داشت که شرایط از تعادل خارج شود.

شاید به دلیل همین مسائل دولت نجیب در برابر حضور چین در دریایی جنوبی چین ساکت بود.

ماهاتیر محمد قبل از پیروزی در انتخابات از افزایش هزینه های مسکن برای مالزیایی ها که به دلیل سرمایه گذاری شرکت های چینی در املاک و مستغلات مالزی انجام شده و همچنین وابستگی زیاد مالزی به فناوری چینی انتقاد کرده بود.

با توجه مواضع نخست وزیر جدید مالزی به نظر می رسد در دوران جدید از گسترش نفوذ چین در جنوب شرق آسیا جلوگیری خواهد شد.

مالزی نقش مهمی در شکل گیری آ سه آن و تحولات آن ایفا کرده است. ابتکار این کشور برای اعلام منطقه جنوب شرق آسیا به عنوان منطقه صلح و آزادی یا همان طرح زوپفان نقش مهمی در جلوگیری از رقابت های نظامی ابرقدرت ها در جنوب شرق آسیا و توسعه مالی این منطقه داشته است.

سیاست سنتی مالزی ایجاد تعادل بین نقش ایالات متحده آمریکا و چین در جنوب شرق آسیا بوده است ولی به دلیل مسائل داخلی و خارجی ناشی از احتیاج بیشتر به چین باعث افزایش نفوذ این کشور فراهم گشت و این احتمال وجود داشت که به تدریج نفوذ مالزی در آ سه آن تحت کنترل چین و از پنجره این کشور صورت پذیرد.

انتخابات اخیر مالزی و بازگشت مجدد ماهاتیر محمد به عنوان رهبری با نفود و کاریزماتیک به عرصه سیاسی این کشور و حل پرونده فساد مالی و کنترل نفوذ چین در عرصه اقتصاد سیاسی داخلی به احتمال زیاد باعث افزایش نفوذ مالزی و کاهش اثر گذاری چین در آسه آن از پنجره مالزی خواهد شد.

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 30 مهر 1398 بروزرسانی: 7 مهر 1399 گردآورنده: hoseinjaguar.ir شناسه مطلب: 406

به "پیامدهای راهبردی انتخابات مالزی؛ تأثیر بر اتحادیه جنوب شرق آسیا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پیامدهای راهبردی انتخابات مالزی؛ تأثیر بر اتحادیه جنوب شرق آسیا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید