تلاش برای ثبت جهانی جنگل های هیرکانی
به گزارش مجله جگوار، ارزیابان یونسکو در اواخر شهریور یا اوایل ماه مهر امسال برای ارزیابی شاخص های جنگل هیرکانی جهت ثبت جهانی به ایران سفر می کنند.
به گفته محمدحسن طالبیان معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور در اواخر شهریور یا اوایل ماه مهر امسال ارزیاب های سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) برای ارزیابی شاخص های جنگل های هیرکانی جهت ثبت جهانی به ایران می آیند.
محمدحسن طالبیان در اردوگاه بادله شهرستان ساری و در همایش هم اندیشی و هم افزایی مدیران ملی، استانی و محلی برای ثبت جهانی جنگل های هیرکانی برگزار گشت، سفر ارزیابان یونسکو برای این منظور را مهم توصیف کرد و برای کسب نظر موافق آنان خواستار به کارگیری همه تلاش ها شد.
مدیران کل میراث فرهنگی، منابع طبیعی و جنگل داری استان های مازندران، گیلان، گلستان و سمنان و جمعی از فرمانداران شهرستان های حوزه جنگل های هیرکانی این استان ها در این نشست حضور داشتند.
طالبیان به پیشینه درخواست ثبت جهانی جنگل هیرکانی در یونسکو اشاره کرد و گفت که برای اولین بار پرونده جنگل هیرکانی را کشور آذربایجان برای ثبت جهانی تحویل یونسکو داد و همچنان منتظر اخذ نتیجه است.
وی به میزبانی آذربایجان از اجلاس کمیته میراث جهانی در سال آینده اشاره کرد و اضافه نمود:
در صورتی که نتوانیم نتیجه مطلوب را در سفر ماه مهر ارزیابان یونسکو به ایران بگیریم، در اجلاس کمیته میراث جهانی سال آینده کار برای ما مشکل می شود .
در تیر ماه سال 85 جمهوری آذربایجان درخواستش را برای ثبت جهانی جنگل های هیرکانی به یونسکو ارائه کرد ولی به دلیل سهم اندک این کشور کارشناسان این سازمان حاضر به ثبت آن به نام آذربایجان نشدند.
بر اساس آمارهای بین المللی کشور آذربایجان تنها 20 هزار هکتار جنگل هیرکانی را که به جنگل خزر هم مشهور است در اختیار دارد، در حالی که بیش از یک میلیون و 900 هزار هکتار سهم ایران از این جنگل ها است.
معاون میراث فرهنگی کشور هم افزایی در چهار استان همسایه برای ارائه مدیریت مناسب بر عرصه های جنگل های هیرکانی را برای ارزیابی یونسکو مهم دانست و گفت:
با توجه به شرایط حساس فعلی لازم است به لحاظ مدیریتی در سطح جهانی احساس شود جمهوری اسلامی خوب مدیریت می کند و برای اثبات آن مقدمات را آماده کنیم.
به گفته ایشان در صورت موفقیت در پرونده ثبت جنگل های هیرکانی این اثر طبیعی دومین اثر طبیعی ایران خواهد بود که به ثبت جهانی می رسد.
نخستین اثر طبیعی ایران دریاچه تاریخی عباس آباد بهشهر است که در فهرست آثار طبیعی جهان در سال 90 ثبت شد.
جنگل هیرکانی نوار باریکی است که تمرکز آن در خزر بوده و درختان دیر زیست حدود سه هزار ساله با منبع غنی ژن در آن وجود دارد که در زبان عامیانه به آن جنگل های شمال نیز گفته می شود.
منبع: کجارو / ایرنا