چـراغ فراغت در خانه ها روشن است
به گزارش مجله جگوار، هر سال با آغاز تعطیلات تابستان، دغدغه خانواده ها چند برابر می گردد. اینکه 3 ماه تعطیلی چگونه برنامه ریزی نمایند که هم اوقات فراغت بچه ها به بطالت نگذرد و هم هنر یا حرفه ای یاد بگیرند.
جهت دریافت خدمات پتینه کاری ساختمان با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. هر گونه خدمات رنگ آمیزی با تکنیک های مدرن پتینه کاری را به ما بسپارید.
خبرنگاران- مژگان مهرابی: پیش از این بهترین راه گذراندن اوقت فراغت ثبت نام بچه ها و نوجوانان در کلاس های آموزشی بود. از پایگاه های تابستانی مدارس و مساجد گرفته تا خانه های فرهنگ وسراهای محله، آنقدر برنامه های متنوعی پیش روی والدین بود که هیچ کس بی نصیب نمی ماند. اما از آنجا که سال جاری شیوع بیماری کرونا نظم همه مکان های آموزشی و فرهنگی را به هم ریخته، بسیاری از خانواده ها مستاصلند که چگونه اوقات فراغت فرزندانشان را پر نمایند. در این بین عده ای از پدر و مادرها برای پر کردن اوقات فراغت فرزندانشان خلاقیت هایی به خرج داده اند که با تعدادی از آنها درباره این موضوع گفت وگو نموده ایم تا راهکارهای خود را نه به عنوان کارشناس یا مسئول بلکه به عنوان والدین توانمند در اختیارمان بگذارند.
- محبوبه شادنیا روان شناس کودک / اوضاع خانه را بروفق مراد بچه ها کنیم
محبوبه شادنیا روان شناس کودک است. ضحی و رضا فرزندان کوچک او هستند. شادنیا درباره معضل اوقات فراغت بچه ها و نوجوانان می گوید: معمولاً با آغاز فصل تعطیلات اغلب خانواده ها به این فکر می افتند که چطور برنامه ریزی نمایندتا فرزندانشان تابستان خوبی را پشت سر بگذارند. نبود برنامه منظم می تواند گذران تابستان را برای والدین سخت تر کند.
به گفته شادنیا، بعضی از پدر و مادرها برای رهایی از نق زدن بچه هاشان تلفن همراه یا تبلت در اختیارشان می گذارند در صورتی که استفاده بیشتر از 2 ساعت به چشم آنها آسیب جدی وارد می نماید. او در ادامه با تأکید بر اینکه سال جاری تابستان پدر و مادرها بیشتر از پیش می توانند با فرزندانشان وقت بگذرانند، می افزاید: هر رده سنی بازی مخصوص به خودش را می خواهد. من برای فرزندانم رنگ انگشتی و آب رنگ تهیه نموده ام و با هم نقاشی می کشیم. حتی در انجام کارهای خانه با هم مسابقه می دهیم. هرکسی زودتر وسایلش را مرتب کرد جایزه می گیرد. در آخر بستنی یا آب میوه به عنوان جایزه به آنها می دهم. این گونه هم آنها سرگرم می شوند و هم خانه مرتب و تمیز می گردد. او معتقد است مادر خلاق می تواند با برنامه ریزی درست اوضاع خانه را بر وفق مراد بچه ها کند.
- فرحناز علیزاده نویسنده و منتقد داستان / کتاب بهترین دوست بچه ها
فرحناز علیزاده سال هاست داستان می نویسد. او 2 فرزند دارد که نوجوانی را پشت سر گذاشته اند. علیزاده با بیان اینکه شیوع کرونا باعث پررنگ تر شدن فضای مجازی شده، به عنوان یک مادر می گوید: من هم فرزندان و هم شاگردانم را تشویق به خواندن کتاب می کنم. کتاب می تواند دوست خوبی برای نسل جوان باشد. چه خوب که در جمع فامیلی هرکسی کتابی را که خوانده به رسم امانت به فرد دیگری بدهد.
در فضای مجازی درباره کتاب ها صحبت نمایند و آن را به نقد بگذارند. چه خوب که نوجوانان و جوانان دل نوشته های خود را روی کاغذ بیاورند یا خاطرات روزانه شان را بنویسند. همین انگیزه ای می گردد که علاقه مندان به داستان نویسی آن را دنبال نمایند. درباره دیگر هنرها هم می تواند همین گونه باشد. قلاب بافی، تئاتر، نقاشی و... به یکدیگر آموزش دهند. او اکنون به وسیله فضای مجازی داستان نویسی آموزش می دهد و توصیه می نماید کسانی که تمایل به این کار دارند موضوع را با جدیت پیگیری نمایند. علیزاده در ادامه می گوید: بچه ها را هم می توان با قصه گویی آشنا کرد. اگر مادر هنگام خواندن کتاب از بچه هاش بخواهد با عروسک ها همان قصه را به صورت نمایش اجرا نمایند تأثیر زیادی در رشد فکری کودک خواهد داشت.
- لیلا حسینی هنرمند قالیباف / هنرهای دستی بهترین راه برای سرگرم شدن
لیلا حسینی، هنرمند قابلی است. او چند سال پیش دوره قالیبافی را آموزش دیده و حالا تابلو فرش های ابریشمی می بافد. حسینی 2 فرزند 15 و 11 ساله دارد. او می گوید: متأسفانه بعضی از والدین ما متکی به کلاس های آموزشی کانون های فرهنگی شده اند. برای همین در چنین شرایطی اظهار ناراحتی می نمایند. من همه سعی ام را به کار گرفته ام تا فضای شادی را در خانه ایجاد کنم.
او با توجه به علاقه فرزندانش برای آنها برنامه ریزی نموده است. دار قالی کوچکی برای دخترش تهیه نموده و همراه با هم تابلو می بافند. حسینی ادامه می دهد: در کنار قالیبافی، گلدوزی با دست هم به دخترم آموزش داده ام و او توانسته روبالشی و دستمال های زیبایی درست کند. اقدام ارزنده ای که حسینی انجام می دهد، آموزش به دختران همسایه است. او با رعایت نکات بهداشتی هر روز یکی از دخترهای نوجوان را پذیرا می گردد. این بانوی هنرمند برای پسرش هم برنامه های خوبی در سر دارد. برای او سی دی آموزش زبان و کیت های الکترونیکی تهیه نموده تا ساعاتی از روز را به ساختن وسایل برقی بگذراند. حسینی می گوید: در شبکه های تلویزیونی برای همه سلیقه های بچه ها و نوجوانان برنامه های لازم پخش نمی گردد. به همین دلیل بعضی از نوجوانان و بچه ها به سوی بازی های کامپیوتری سوق پیدا می نمایند.
- علی حاجی ملاربیع مدیر خانه فرهنگ مهرآور / برگزاری کلاس های مجازی برای نوجوانان هنردوست
علی حاجی ملاربیع مدیر خانه فرهنگ مهرآور است و یک پسر کوچک دارد. او معتقد است مسئولان فرهنگی به دلیل شیوع بیماری کرونا نمی توانند خدمات آموزشی خود را تعطیل نمایند.
ملاربیع به برنامه های تابستانی خانه فرهنگ مهرآور اشاره می نماید که می تواند زمان زیادی از اوقات فراغت بچه ها را پر کند. او در این باره می گوید: برای تابستان سال جاری برنامه ریزی نموده ایم و کلاس های خود را به صورت حضوری و مجازی برگزار می کنیم. بعضی از کلاس ها مثل نقاشی و موسیقی و دروس تقویتی را به صورت انفرادی و بعضی از کلاس ها مثل ریاضی وچرتکه را هم به صورت گروه های 5 نفره با رعایت نکات بهداشتی دایر می کنیم.
به گفته مدیر خانه فرهنگ مهرآور، تنوع کلاس های مجازی بیشتر از کلاس های حضوری است. او می افزاید: برای هر مقطع سنی برنامه ای در نظر گرفته شده است. حل تمرین های مهم ریاضی. خیاطی، قلاب بافی، تریکوبافی و خلاقیت و هوش از جمله برنامه هایی است که برای بچه ها و نوجوانان برگزار می گردد.
- سمیه سادات خلیلی مدیر روابط عمومی فرهنگسرای خاوران / رفتن به پارک با رعایت نکات بهداشتی
سمیه سادات خلیلی مدیر روابط عمومی فرهنگسرای خاوران پسر خردسالی دارد که به گفته خودش خیلی علاقه مند به درست کردن کاردستی یا شنیدن قصه نیست.
او می گوید: پسرم از جمله بچه هایی است که دوست دارد وقتش را بیرون از خانه سپری کند. اسباب بازی یا کاردستی او را فقط ساعتی سرگرم می نماید. از این رو روزی 2 ساعت او را به پارک می برم تا دوچرخه سواری کند. اما همه موارد بهداشتی و اینکه دستش را به صورتش نزند را به اوآموزش داده ام. او توصیه می نماید، والدینی که بچه های پر جنب وجوش دارند با رعایت پروتکل های بهداشتی آنها را برای پیاده روی یا بازی بیرون ببرند.
- سودابه مزرعه مسئول کانون پرورش فکری بچه ها و نوجوانان شماره 44 / مادرها حوصله به خرج دهند
سودابه مزرعه مسئول کانون پرورش فکری بچه ها و نوجوانان شماره 44 است و 2 فرزند نوجوان دارد. او برای سرگرم کردن فرزندانش دست به ابتکارهای جالبی زده و معتقد است مادرها و پدرها در دوران کودکی خود بازی های بومی زیادی را تجربه نموده و می توانند از آنها برای پر کردن اوقات فراغت فرزندانشان استفاده نمایند.
مزرعه می گوید: من به پسرم انواع گره ها را آموزش داده ام. او در این مدت به پرورش گل و گیاه پرداخته و در گلدان سبزی کاشته است. وقتی از محصولات باغش استفاده می کنیم خیلی مسرور می گردد. برای دخترم هم برنامه های زیادی در نظر دارم. به او روش درست کردن دستبندهای زینتی را آموزش داده ام. کافی است مادر کمی حوصله به خرج دهد. در فضای مجازی خیلی راحت می توان هنری را یاد گرفت. غیر از آن با هم گل یا پوچ، پانتومیم، دوز یا اسم فامیل با هم بازی می کنیم.
او در ادامه به برنامه های کانون پرورش فکری 44 اشاره می نماید که به صورت مجازی فعال است و در آن کلاس های نجوم، زیست شناسی، برنامه های فرهنگی و بازی های معمایی برگزار می گردد.
- علی افتخارنژاد کارشناس فرهنگی فرهنگسرای اخلاق/ با بچه ها همراه شویم
علی افتخارنژاد کارشناس فرهنگی فرهنگسرای اخلاق است. او تحرک و جنب وجوش را برای نسل جوان ضروری می داند. می گوید: سرگرم کردن کودک با یک نوجوان فرق می نماید. کودک با اسباب بازی هم سرگرم می گردد. اما نوجوان احتیاج به تحرک دارد تا انرژی خود را در راه درست هزینه کند. اینکه به او بگویی کتاب بخوان ممکن است بازتاب منفی داشته باشد. باید با آنها همراهی کرد.
به گفته افتخارنژاد بازشدن استادیوم ها بهترین اتفاقی است که در چندماه گذشته اتفاق افتاده است. او ادامه می دهد: پسرم از وقتی برای تمرین فوتبال به باشگاه برق رفته سرحال شده است. او نقش پدر و مادرها برای کاهش تنش بین نوجوانان و والدین را مهم می داند. و تأکید می نماید با بچه ها باید همراه شد تا شرایط بهتری را پشت سر بگذارند. افتخارنژاد در ادامه به برگزاری کلاس های مجازی در فرهنگسرا اشاره می نماید و اینکه کتابخانه فرهنگسرا باز است و شهروندان می توانند با رعایت نکات بهداشتی می توانند کتاب به امانت بگیرند.
- مرضیه خسروی بروجنی/ مدیر فرهنگی هنری منطقه 13
مرضیه خسروی بروجنی مدیر فرهنگی هنری منطقه 13، مادر خلاقی است که با اجرای برنامه های شاد و متنوع سعی نموده شرایط خوبی را در خانه فراهم کند. خسروی معتقد است مادر خلاق، مادری است که تهدیدها را به فرصت تبدیل کند. او می گوید: اگر به شرایط شیوع کرونا، به چشم فرصت نگاه کنیم این دوران سخت نمی گذرد. مادران خانه دار بهتر می توانند برای بچه ها وقت بگذارند. مادران شاغل هم با توجه به اینکه ساعت کاری کم شده می توانند وقت بیشتری را با بچه هایشان بگذارنند.
اگر قبلاً زمان کمتری با بچه ها سپری می نموده، حالا باید طبق برنامه ای درست پیش برود. به اعتقاد خسروی توجه به طیف سنی بچه ها مهم است. بچه ها به دنبال هیجان هستند و نوجوانان ترجیح می دهند با دوستان خود وقت بگذرانند. او در ادامه می افزاید: ما پنجشنبه ها دوچرخه سواری خانوادگی انجام می دهیم. بازی خانوادگی از جمله کارهایی است که می توان انجام داد. یک روز می گذارم فرزندم هرکاری که دوست دارد انجام دهد. با هم آشپزی می کنیم. کیک خانگی درست می کنیم. عروسک می سازیم. روی دیوار کاغذ بزرگی می چسبانم و خانوادگی نقاشی می کنیم. یا اینکه با رنگ روی کاشی های حمام نقاشی می کنیم. اگر خرابکاری هم کرد به او خرده نمی گیرم. او باید خیلی چیزها را تجربه کند. این کاری است که می توان بچه ها را سرگرم کرد اما نوجوانان شرایط متفاوتی دارند. مادری که پسر یا دختر نوجوان دارد باید بیشتر وقت خود را برای گفت وگو بگذارد. نبود ادبیات مشترک بین نوجوان و والدین ارتباط آنها را به چالش می کشد. پانتومیم یکی از راه هایی است که می تواند رابطه بین نوجوان و پدر و مادرش را مستحکم تر کند. به طور مثال خشمگین بودن. تعریف شما با دختر نوجوانتان کاملاً فرق می نماید. این مسئول فرهنگی پیشنهاد می دهد خانواده ها برای خودشان چالش تعریف نمایند. او شرح می دهد: به طور مثال پنجشنبه های بدون تلفن همراه، دیدن فیلم های کمدی. برگزاری مسابقه مثل ماست خوری، زو و خیلی کارهای دیگر و نفر برنده موظف باشد ظرف ها را بشوید. چه خوب که مادر و پدرها به جای داد زدن و ایراد دریافت تفریحی را جایگزین نمایند.
منبع: همشهری آنلاینبه "چـراغ فراغت در خانه ها روشن است" امتیاز دهید
دیدگاه های مرتبط با "چـراغ فراغت در خانه ها روشن است"
شهرام ترامشلو 23 مرداد 1401
سلام مطالب بسیار آموزنده و تحسین برانگیز است.