آداب ورسوم کریسمس؛ از عجیب ترین ها تا جالب ترین ها!
به گزارش مجله جگوار، کریسمس در کشورهای مختلف دنیا به شیوه های متفاوتی برگزار می گردد. اگرچه که این رویداد بین المللی ریشه مذهبی دارد، اما در سال های اخیر به یکی از پرشورترین مراسمات فرهنگی دنیا تبدیل شده و هر کشوری آداب و رسوم خاص خود را در برگزاری آن دخیل نموده است.
آداب ورسوم کریسمس بسته به فرهنگ و سنت هرکشور فرق دارد. تمام کشورهای جهان در این روز حال وهوای منحصربه فردی دارند و نهایت کوشش خود را می نمایند که آغاز سال نو میلادی را به برترین شکل ممکن جشن بگیرند.
کریسمس از آن جشن هایی ست که آوازه تماشای ها و زیبایی هایش در قالب عکس ها و ویدیوها به دست ما ایرانی ها می رسد. این روزها که آخرین روزهای 2023 را سپری می کنیم، شاهد تکاپوی مردم در کشورهای مختلف جهان برای آمادگی جشن کریسمس هستیم. این شلوغی و تکاپو، جز زیبایی چیزی در بر ندارد. چراکه در این زمان، کشورها و شهرهای مختلف جهان در برترین و رنگارنگ ترین، حالت ممکن هستند و فروشگاه ها هم اجناس خود را با تخفیف های ویژه ارائه می نمایند. به همین علت هم روزهای پایانی سال، یکی از پرطرفدارترین زمان ها برای سفر است و بازار خرید بلیط هواپیما در این ایام حسابی داغ می گردد.
ما در این مطلب از مجله گردشگری یوتراوز آداب ورسوم کریسمس در کشورهای مختلف جهان را آنالیز می کنیم و گشتی در شهرها و محله های هرکدام می زنیم. پس اگر می خواهید کریسمس را در کشورهای مختلف جهان تجربه کنید، یا از آداب ورسوم مردم جهان در کریسمس سردربیاورید؛ به خواندن ادامه دهید و تا انتهای این مطلب، همراه ما باشید.
- سال نو میلادی چه روزی است؟
- آداب و رسوم کریسمس در کشورهای مختلف جهان
- عجیب ترین سنت های کریسمس در جهان
- غذاهای کریسمس و سال نو میلادی
پرواز مقرون به صرفه به تمام نقاط جهان مشاهده قیمت
سال نو میلادی چه روزی است؟
هر سال در روز اول ژانویه مراسم سال نو میلادی در کشورهای مسیحی نشین و بعضی کشورهای مسلمان نشین جهان جشن گرفته می گردد. سال نو میلادی 2024 در ایران با روز 11 دی ماه مصادف است و به همین مناسبت در همه کلیساهای فعال ایران (از جمله بعضی کلیساهای تهران) مراسم ویژه سال نو برگزار می گردد.
آداب و رسوم کریسمس در کشورهای مختلف
تعطیلات سال نو میلادی در کشورهای مختلف، یکی از پر جست وجوترین عبارت هاییست که مردم در پی آن هستند. این موضوع تنها به ایران اختصاص ندارد. در واقع حتی مردمی که در روزهای سال نو و تعطیلات آن به سر می برند هم می خواهند بدانند، این روزها در کشورهای دیگر چه می گذرد. از حق نگذریم، جست وجو و وقت گذاشتن برای تماشا زیبایی های کریسمس، ارزشش را دارد. این روزها و تکاپوهای مجذوب کنندهش، در هیچ زمان دیگری از سال تکرار نمی گردد و همه کشورهای جهان، برترین های خودشان را به نمایش می گذارند.
بنابراین، اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که می خواهید سری به جشن سال نو و کریسمس در کشورهای مختلف جهان بزنید، جای درستی را برای مطالعه انتخاب نموده اید. بیش از این منتظرتان نمی گذاریم، برویم تا مجذوب کنندهیت ها و رسم و رسوم کریسمس را با همه وجود، لمس کنیم.
- کریسمس در ایران
- کریسمس در آمریکا
- کریسمس در لهستان
- کریسمس در مکزیک
- کریسمس در چین
- کریسمس در استرالیا
- کریسمس در کره جنوبی
- کریسمس در ژاپن
- کریسمس در انگلستان
- کریسمس در آلمان
- کریسمس در هلند
- کریسمس در کشورهای آفریقایی
کریسمس در ایران
شاید از عنوان این مطلب تعجب کنید و با خودتان بگویید مگر در ایران هم کریسمس را جشن می گیرند؟ در جواب باید بگوییم بله!
کریسمس در ایران هم شوروحال خاص خودش را دارد. مسیحیان کشورمان آغاز سال نو میلادی را همزمان با سایر کشورهای جهان جشن می گیرند و آداب ورسوم آن را به جا می آورند. سبزی پلو با کوکوسبزی عضو همیشگی سفره شام سال نو مسیحیان ایران است و در هر خانه ای هم درخت کاج تزئین شده ای خودنمایی می نماید. آن ها با شیرینی های گاتا و پیروک از یکدیگر پذیرایی می نمایند و آرزو دارند تا سال نو هم به شیرینی و دلچسبی این شیرینی ها باشد. مسیحیان ایران بعد از صرف شام سال نو، به کلیسا می روند و تا پاسی از شب به دعا و رازونیاز مشغول می شوند.
اگر می خواهید از آداب جشن کریسمس در ایران سردربیاورید، پیشنهاد می کنیم حتما سری به محله جلفای اصفهان بزنید. این محله در شب سال نو، به لطف حضور ارامنه و بعلاوه کلیسای معروف وانک، حال وهوای متفاوتی پیدا می نماید و هرگوشه آن تبدیل می گردد به یک لوکیشن عکاسی! فردی که لباس بابانوئل به تن دارد با همه عکس می گیرد و ویترین کافه ها و مغازه ها هم به رنگارنگ ترین شکل ممکن درمی آیند.
کریسمس در آمریکا
آشناترین آداب ورسوم جشن کریسمس در کشورهای مختلف جهان برای ما ایرانی ها، به آمریکا مربوط می گردد. آمریکا کشوری است که می توانیم آن را، سرآمد همه جشن های کریسمس در جهان بنامیم. درخت کاج کریسمس، یکی از مهمترین نشانه های این جشن است که در بین مردم آمریکا بسیار رواج دارد. مردم این کشور، هر کدام درختی را در گوشه ای از خانه شان قرار می دهند، آن را تزیین می نمایند و در زیر آن هدایایی برای اعضای خانواده می گذارند. گاهی مردم، بعد از خوردن شام، راهی خیابان ها می شوند و جشن را به صورت دسته جمعی در کنار دیگر خانواده ها، ادامه می دهند.
یکی از باورهای مردم آمریکا (شاید خیالی، شاید هم واقعی!) آن است که بابانوئل به همراه سورتمه اش، به خانه آنها می آید و از خوردنی های کریسمس، به خصوص شیرینی ها و شکلات ها نوش جان می نماید!
از دیگر مجذوب کنندهیت های آمریکا، در شب ها و روزهای کریسمس، می توان به چراغانی خیابان های شهر اشاره نمود. اگر درباره شهرهای آمریکا و به خصوص نیویورک در روزهای تعطیلات سال نو جست وجوی کوچکی در فضای وب کنید، زیبایی های آمریکا در کریسمس، مسحورتان را خواهد نمود!
در نهایت، می خواهیم اشاره ای کوچک، به عجیب ترین آداب ورسوم کریسمس کنیم که آمریکایی ها استفاده می نمایند. به عنوان مثال، آمریکایی ها در تزیینات کریسمس، از گیاه خاص دارواش استفاده می نمایند.
کریسمس در لهستان
اگر بخواهیم در بین آداب جشن کریسمس در کشورهای مختلف جهان، لهستان را تنها با یک چیز از بقیه جدا کنیم، باید به مهمان نوازی زیاد مردم آن اشاره کنیم. می پرسید چرا؟ تا آخر بخوانید.
روز کریسمس، برای مردم لهستان، روز خدا نام دارد. مردم این کشور در این روز، نوعی ویفر خاص درست و آن را نوش جان می نمایند. در کنار این خوردنی خوشمزه، مردم لهستان به افرادی که دوستشان دارند، هدیه می دهند و در کنار هم، خاطره های به یادمادنی می سازند.
و اما، یکی از جالب ترین آداب ورسوم جشن سال نو میلادی در بین مردم لهستان، آن است که صندلی اضافه ای در کنار سفره شان می گذارند. این موضوع به خاطر آن است که اگر مهمان سرزده ای داشتند، همه چیز از قبل، برای او آماده باشد. بعلاوه این افراد، کوشش می نمایند تا تعداد ظروف میزشان، 12 تا باشد. همه این آداب ورسوم دست به دست هم می دهند، تا مهمان نوازی مردم این کشور برای همگان ثابت گردد!
تعطیلات کریسمس در کشور لهستان، از 6 دسامبر آغاز می گردد. این در حالی است که تاریخ رسمی کریسمس بین 24 تا 26 دسامبر است.
کریسمس در مکزیک
جشن سال نو میلادی در کشور مکزیک، مصادف با 16 دسامبر است. با این وجود، جشن های مختلفی از 12 دسامبر آغاز می گردد و انتهای آن، 6 ژانویه است. در بین کشورهای مختلف جهان مکزیک تنها دارای یک جشن نیست و انواع دورهمی ها در این بازه زمانی برگزار می شوند. در این بین، یکی از مهم ترین ویژگی های جشن های مکزیکی، غذاهای لذیذی است که در این شب ها سرو می شوند. از جمله این غذاها می توان تامالس، باکالو، پوزولو و بوقلمون سوخاری را نام برد. غذاهایی که آوازه شان در تمام جهان پیچیده است و معروفیت زیادی دارند.
یکی از مجذوب کننده ترین آداب و رسوم مردم مکزیک در برگزاری جشن سال نو، آن است که مجسمه حضرت مسیح را در کنار درخت کریسمس ، قرار می دهند. علاوه بر این، در خانه های مکزیکی ها شاهد تزیینات خاص دیگری مانند ناسی مپینتوس که بازگو نماینده تولد حضرت مسیح و حضرت مریم است، خواهید بود.
کریسمس در چین
و اما، کریسمس در چین! در میان جشن کریسمس در کشورهای مختلف جهان، چین حال وهوای فوق العاده و آرامش بخشی دارد. این آرامش ناشی از اعتقادات چینی هاست که شب کریسمس را یکی از آرام ترین شب های سال در نظر می گیرند و می گویند، این شب پیغام صلح با خود به همراه دارد. به همین علت است که در روز جشن سال نو میلادی، مردم چین، به هم سیب قرمز هدیه می دهند.
کریسمس در چین یک جشن رسمی به شمار نمی آید چرا که تعداد مسیحیان در این کشور نسبت به ادیان دیگر، بسیار کم است. با این وجود، با نزدیک شدن به شب و روزهای سال نو میلادی، خیابان ها و فروشگاه ها، رنگ کریسمس و تزییناتش را به خود می گیرند.
مردم چین مانند بسیاری از کشورهای دیگر، به یکدیگر هدیه می دهند، شمع روشن می نمایند، بوقلمون می خورند و در دورهمی های خانوادگی یا محبت آمیز شرکت می نمایند. در نظر داشته باشید، ایام کریسمس را با هفته طلایی چین اشتباه نگیرید. آن یک هفته متعلق به سال نوی چینی هاست و جشن های فوق العاده مجذوب کنندهی در آن برگزار می گردد. بنابراین اگر برای زمان سفر به چین، حق انتخاب دارید، بین کریسمس و سال نوی چینی، حتماً هفته طلایی را انتخاب کنید.
کریسمس در استرالیا
کریسمس در استرالیا، یکی از مجذوب کننده ترین جشن ها در بین کشورها محسوب می گردد چرا که بازه زمانی آن، در تابستان این کشور واقع شده است. در استرالیا، جشن های کریسمس در فضای باز برگزار می گردد. به عنوان مثال با کمی قدم زدن در خیابان های استرالیا، صدای کنسرت های فضای باز، به وفور به گوشتان می خورد.
مردم استرالیا، برای جشن گرفتن، در خیابان ها شمع روشن می نمایند و زیبایی های زیادی در کوچه پس کوچه ها، به وجود می آورند. از دیگر رسم و رسومات کریسمس در این کشور، می توان به خواندن سرود و دورهمی ها اشاره نمود.
کریسمس در کره جنوبی
در بین کشورهای مختلف جهان، کره جنوبی جزو آن دسته از کشورهایی است که سال نو میلادی را به رسمیت نمی شناسد. با این وجود، این موضوع باعث نشده تا شاهد جشن کریسمس در این کشور نباشیم. در واقع، روز به روز با توجه به زیادشدن تعداد مسیحیان در این کشور، جشن های باشکوه تری هم برگزار می گردد. جالب است بدانید، در این کشور بسیاری از مردم اصلاً مسیحی نیستند و تنها به علت خوش گذرانی و سرگرمی، سال نو میلادی را جشن می گیرند. پس داستان کریسمس چیست و این مردم برای این روز چه می نمایند؟
بیشتر مردم کره جنوبی شب کریسمس را در رستوران ها و کافه ها می گذرانند. بعلاوه افراد مجرد، در خیابان ها دور هم جمع می شوند و به شادی و پایکوبی می پردازند.در شب و روزهای سال نو میلادی، غذای محلی، به خوبی جای خود را در بین مردم کره جنوبی باز نموده است. این افراد در این روزها، غذاهایی نظیر سوپ جلبک، کیمچی و کباب کره ای را در کنار دیگر اعضای خانواده و دوستانشان، نوش جان می نمایند، بچه ها برای بزرگترها در طول مراسم آرزوی سلامتی و موفقیت می نمایند. بچه ها کره ای در این مراسم، اوج احترام خود را به بزرگترها با یک تعظیم ویژه نشان می دهند. البته سنت دیگری هم وجود دارد و آن هم درخواست جوان ترها از بزرگ ترها برای تعریف داستان و بازگوکردن تجربه های آن هاست.
کریسمس در ژاپن
برعکس کشورهایی اروپایی و آمریکایی، تعداد مسیحیان در کشور ژاپن زیاد نیست و نباید توقع جشن های باشکوه را از این کشور داشته باشید. با این وجود، باز هم روز کریسمس، این کشور تعطیل است و شب آن، مردم راهی رستوران ها می شوند. یکی از نکات جالب درباره ژاپنی ها، به خصوص جوانان این کشور، آن است که علاقه زیادی به مرغ سوخاری دارند. از این رو بیشتر رستوران ها در شب کریسمس، مرغ و بوقلمون سوخاری را در کنار برنج های صورتی رنگ سرو می نمایند. با وجود آنکه مردم ژاپن اعتقاد زیادی به کریسمس ندارند، باورشان به بابانوئل آن است که شب می آید و هدیه شان را می آورد.
ژاپنی ها در آغاز سال نو میلادی باور دارند که باید بیشتر از همواره بخندند و شاد باشند. آن ها سعی می نمایند تا قبل از لحظه تحویل سال، تمامی نگرانی های خود را فراموش نمایند و شاد باشند. درخواست برای شادی در این موقع از سال برای ژاپنی ها می تواند خوش یمنی در سال نو را به همراه آورد.
کریسمس در انگلستان
در میان کشورهای اروپایی، مردم انگلستان آداب ورسوم خاص تری دارند. آن ها نیمه شب به خانه همسایگان خود می روند و بر این باورند که اگر مهمانی که به خانه شان می آید، خوش قیافه و قدبلند باشند، سالی پر از شادی و ثروت نصیبشان خواهد شد. در این روزها همه مهمانان سعی می نمایند با بردن زغال و نان به خانه میزبان، جشن سال نو میلادی را برگزار نمایند. بردن زغال و نان به عنوان هدیه سنتی جشن سال نو میلادی و کریسمس در انگلستان نشانه خوش یمنی و برکت است. مهمانان سکوت این جشن ها را در همان ابتدا با جمله سال نو مبارک می شنمایند و جشن را برگزار می نمایند.
کریسمس در آلمان
مردم آلمان بر این باورند که در جشن سال نو میلادی، باید مقداری غذا در ظرف خود نگهدارند. این عمل در باور آن ها باعث می گردد که خیر و برکت بیشتری در سال نو نصیبشان گردد و همواره سفره ای پر از غذاهای خوشمزه داشته باشند. البته این باور را بعضی از مردم ایران هم در برگزاری جشن نوروز دارند.
????کریسمس در آلمان????
کریسمس در هلند
هلندی ها با آتش زدن درخت کریسمس سعی می نمایند که مانند آتشی که درخت ها را می سوزاند، ناراحتی ها، غم ها و مشکلاتی که در سال گذشته تجربه نموده اند را از یاد ببرند. آن ها بر این باورند که باید سال نو را بدون دغدغه آغاز نمایند.
کریسمس در کشورهای آفریقایی
اگر لابه لای جشن کریسمس در کشورهای مختلف جهان، در پی شکل مذهبی آن هستید، آداب ورسوم کشورهای آفریقایی را مطالعه کنید. بیشتر مردم کشورهای آفریقایی، کریسمس را به عنوان جشنی مذهبی در نظر می گیرند و برای جشن گرفتن آن به مکان های مقدس مذهبی، از جمله کلیساها می روند. بابانوئل در این کشورها، با نام های مختلفی شناخته می گردد؛ به گونه ای که این نام گذاری ها به شیوه مذهبی آن هم، بی ربط نیست. به عنوان مثال در کشور نیجریه، از بابانوئل با عنوان برکت کشیش یا پدر کریسمس یاد می گردد.
برعکس آمریکایی ها، مردم آفریقا از درخت استفاده نمی نمایند. البته که در این کشورها هم، درخت زیادی یافت نمی گردد! با این وجود، در شب کریسمس، مردم آفریقا در کنار درخت نارگیل جمع می شوند و به صورت دسته جمعی، سرود می خوانند و جشن می گیرند. اما، در زمینه چراغانی کردن شهرها، کشورهای آفریقایی از هیچ جای جهان کم نمی آورند و تمامی بخش های شهرشان را روشن، تزیین و رنگارنگ می نمایند. در این روز، مردم محلی کشورهای آفریقایی خوردنی ها و به خصوص شیرینی خاصی به نام مالوا پودینگ (Malva Pudding) را به هم تعارف می نمایند و خوشحالی شان را با یکدیگر شریک می شوند.
عجیب ترین سنت های کریسمس در جهان
حالا که با بعضی از آداب ورسوم مردم کشورهای مختلف جهان برای برگزاری جشن سال نو و کریسمس آشنا شدید، نوبت آن رسیده که در خصوص سنت های عجیب مردم هم صحبت کنیم:
شکستن بشقاب در دانمارک
مردم دانمارک هر ساله در تاریخ 31 دسامبر برای نشان دادن علاقه خود به عزیزان شان، بشقاب ها و ظروف غیرقابل استفاده را می شنمایند.
اکوادوری ها مترسک آتش می زنند
مردم آکوادور در شب نو سال میلادی با درست کردن مترسک ها و آدمک های کاغذی و سوزاندان آن ها، خوش شانسی را در سال نو آرزو می نمایند.
اسپانیایی ها 12 حبه انگور می خورند
مردم اسپانیا بر این باورند که اگر شما قادر باشید، 12 حبه انگور را در دهان خود نگهدارید، می توانید در سال نو با خوش شانسی روبه رو شوید.
فیلیپینی ها چیزهای گرد را جمع می نمایند
مردم فیلیپین به تشابه هندسی سکه که گرد است، همه چیزهای گرد را جمع می نمایند. آن ها غذاهای دایره شکل می خورند، لباس هایی با طرح دایره می پوشند و میوه های گرد نوش جان می نمایند.
ژاپنی ها 108 بار زنگ می زنند
ژاپنی ها در مراسم جشن نو سال میلادی بر این باورند که باید زنگ های خود را 108 بار به صدا درآورند، بخندند و خوش شانسی را به سمت خود جذب نمایند.
مردم پرو با هم دعوا می نمایند
مردم پرو با برگزاری مراسم تاکونای با هم دعوا می نمایند تا اختلافات گذشته آن ها از بین برود.
مردم رومانی سکه پرتاب می نمایند
مردم رومانی با پرتاب سکه به دریا، رود یا حوض آب پول بیشتری در سال نو به سمت خود جذب می نمایند.
مردم بلژیک سال نو را به گاوها تبریک می گویند
برای مردم بلژیک، دام ها از ارزش بسیار بالایی برخوردارند؛ به همین علت در آغاز سال نو میلادی، این جشن را به گاوهای خود هم تبریک می گویند.
مردم کلمبیا چمدان های خود را حمل می نمایند
مردم این کشور در جشن سال نو میلادی به آرزوی داشتن یک سال پر از سفر در تمام طول روز، چمدان های خود را حمل می نمایند.
غذاهای کریسمس و سال نو میلادی
مردم کشورهای مختلف جهان که پیرو دین مسیحیت هستند، هر ساله از روز های 25 دسامبر تا 31 دسامبر مشغول تدارک همه چیزهای لازم برای مراسم نو سال نو میلادی می شوند. غذاها و خوراکی های جشن کریسمس که در ادامه معرفی می کنیم در بیشتر کشورهای جهان تهیه و آماده می شوند:
مردم سوئد برای جشن سال نو میلادی از پودینگ برنج که شباهت زیادی با شیربرنج ما ایرانی ها دارد، استفاده می نمایند. البته علاوه بر پودینگ برنج، مردم این کشور از ساندویچ مخصوصی به نام اسمورگاس هم استفاده می نمایند.
مردم فرانسه بر این موضوع اصرار دارند که در این زمان باید غذای لذیذی به نام لِ ربلیون (Le Rebeilion) را نوش جان نمایند. آن ها علاوه بر این غذا، دسر های خوشمزه ای هم تدارک می بینند که در کنار غذا از آن میل می نمایند.
مردم ایتالیا با چشیدن غذاهای عجیب وغریب دریایی جشن سال نو میلادی را آغاز می نمایند. مردم آلمان عادت دارند که برای جشن سال نو میلادی از غذاهایی مثل کیک میوه ای استفاده نمایند. مردم این کشور غذاهای خوشمزه را از روزها قبل به قنادی ها سفارش می دهند.
مردمان انگلستان برای شب سال نو، برنامه غذایی مفصلی دارند. آن ها برای شام پودینگ به همراه دسرهای خوشمزه میل می نمایند.
بودجه از شما، پیشنهاد تور از ما مشاوره رایگان
همه را گفتیم تا بگوییم
آداب و رسوم کریسمس، سوای درخت معروف آن و بعلاوه دادن هدیه که تقریبا در همه فرهنگ ها مشابه است، تفاوت هایی هم دارد. در این مطلب کوشش کردیم تا شما را از چندوچون برگزاری آن در کشورهای مختلف و بعلاوه آداب جشن کریسمس آشنا کنیم.
اگر آشنایی با رسم و رسومات کریسمس در کشورهای مختلف شما را برای سفر ترغیب نموده یا می خواهید این شب را در کنارخانواده هایتان که از شما دورهستند جشن بگیرید، فقط کافیست به ما اعتماد کنید. ما در شرکت خدمات گردشگری یوتراوز تمام دغدغه های شما را درباره خرید بلیط و رزرو هتل رفع می کنیم. تیم پشتیبانی یوتراوز هم 24 ساعت شبانه روز و 7 روز هفته آماده پاسخگویی به شما هستند. برای ارتباط با این تیم مجرب با شماره ????1548 تماس بگیرید و صفر تا صد امور سفر را به آن ها بسپارید.
سوالات متداول
تعطیلات کریسمس چند روز است؟
در بیشتر کشورها تعطیلات کریسمس 12 روز است اما در بعضی کشورها مانند هلند هیچ تعطیلی برای این روز درنظرگرفته نشده است.
منبع: یومگ