راز ویلای مجلل و حاشیه ساز در سالدوزکلا

به گزارش مجله جگوار، ساختمان مجللی که در میان باغ مرکبات یکی از روستاهای شهرستان سیمرغ در حال ساخت است و تصاویر آن در روزهای اخیر منتشر شده واکنش ها و پرسش های متعددی را بین کاربران شبکه های اجتماعی و مخاطبان رسانه ها ایجاد نموده که بدون پاسخ ماندن آن ها ابهاماتی را به وجود آورده است.

راز ویلای مجلل و حاشیه ساز در سالدوزکلا

جهت دریافت خدمات طراحی خانه ویلایی دوبلکس با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. گروه آبان با سالهای تجربه طراحی معماری و ساخت و مشارکت در پروژه های ساختمانی ویلا و باغ کوچک و بزرگ بهترین انتخاب جهت مشاوره و اجرا میباشد.

به گزارش ایرنا، هفته گذشته تصاویری از یک ساختمان عظیم و مجلل در حال ساخت در برخی رسانه ها و شبکه های اجتماعی منتشر شد که برخی مالکیت آن را به برخی از چهره های مشهور کشور نسبت دادند و بسیاری از کاربران هم بدون توجه به این که مالکیت این بنا در اختیار چه شخصی واقع شده است، ساخت ویلایی با این مساحت و امکانات در یک باغ مرکبات را با توجه به ممنوعیت و محدودیت تغییر کاربری در مازندران ابهام برانگیز دانستند.

این بنای در حال ساخت در روستای سالدوزکلا از توابع شهرستان سیمرغ و در نزدیکی شهر کیاکلا واقع شده است. طبق اطلاعات به دست آمده عملیات اجرایی ساختمان از سال 1391 شروع شده و هنوز هم به خاتمه نرسید. ساختمانی که با نقشه ای کاملا تشریفاتی و زیربنای دست کم بیش از دو هزار متر ساخته شده و از نظر ظاهر و مساحت با برخی بناهای مجلل تاریخ معاصر نه تنها رقابت می نماید، بلکه می تواند بالاتر از آن ها هم قرار بگیرد.

یکی از ویژگی های مهم این ساختمان هم قرار داشتن در باغی عظیم است که سبب شده چشم اندازی بدون مانع و سبز داشته باشد. چشم اندازی که با توجه به کاربری باغی زمین های اطراف آن که متعلق به مالک ساختمان است، تا سال ها باقی خواهد ماند. طبیعتا ادامه تشریح ویژگی های خاص این ساختمان هدف این نوشتار نیست. بیان برخی پرسش های مطرح شده در فضای مجازی و رسیدن به پاسخ آن ها با هدف شفاف سازی تنها اولویت تهیه این گزارش است.

صاحبخانه کیست؟

طی چند روز اخیر در بسیاری از شبکه های اجتماعی و صفحه های شخصی مالکیت این بنای مجلل به چند چهره معروف غیردولتی از جمله برخی روحانیون نسبت داده شد و با توجه به بازخورد بالای خبرهای منفی در جامعه به سرعت دست به دست شد و ده ها هزار نفر هم آن را به اسم واقعیت پذیرفتند. در حالی که بر اساس آنالیز های خبرنگار ایرنا همه ادعاهای مطرح شده درباره مالکیت این ساختمان عظیم اشتباه است.

بنای در حال ساخت روستای سالدوزکلا متعلق به م-ک یکی از بومیان منطقه است که با هدف حفظ حقوق شخصی فرد از ذکر نام کامل او در این گزارش خودداری می گردد. مالک زمین که بازنشسته یک نهاد است در همین منطقه سکونت دارد و از حدود 10 سال پیش پیگیر دریافت مجوزهای لازم برای ساخت این بنای مجلل شد.

ساخت بنا طی سال های اخیر به وسیله او به صورت پاره وقت ادامه یافت و اکنون به مرحله ای که در تصاویر منتشر شده دیده می گردد رسیده است. شنیده ها حاکی است که مالک زمین و ساختمان مدتی پیش اقدام به فروش این بنای نیمه کاره کرد که انتشار آگهی در فضای مجازی سبب مطرح شدن آن در رسانه ها و در نهایت هم انتشار تصاویر هوایی ثبت شده به وسیله یکی از عکاسان خبری مازندران شد.

چرا با تغییر کاربری برخورد نشد؟

مهم ترین پرسشی که درباره این ساختمان به وسیله کاربران فضای مجازی مطرح شده این است که چنین ساختمانی با این زیربنا و ویژگی های خاص چگونه از دل یک باغ مرکبات سر بلند نموده و دستگاه و نهادی مانع ساخت آن نشد؟ پرسشی که شاید بیشتر از غیر مازندرانی ها، به وسیله مازندرانی هایی بیان گردد که طی سال های اخیر برای دریافت مجوز ساخت بنا در زمین های شخصی شان در روستاها با مسائل و موانع اداری زیادی روبرو شدند و بسیاری از آن ها هم در نهایت نتوانستند مجوز لازم را دریافت نمایند.

پاسخ به این پرسش علاوه بر آنالیز های میدانی، طبیعتاً به اظهار نظر مسئولان احتیاج دارد. فرماندار شهرستان سیمرغ درباره این ساختمان اطلاعات قابل توجهی را به خبرنگار ایرنا ارائه می دهد و در پاسخ به این پرسش می گوید: ساختمان تمام مجوزهای لازم را دریافت نموده و پیش از دریافت مجوز هم استعلام های مربوطه از دستگاه های ذیربط انجام شد. مجوز تغییر کاربری سه هزار متر مربع از این باغ مرکبات برای مالک ساختمان صادر شده و پروانه ساخت را هم 17 مرداد 1390 دریافت نموده است.

مجتبی حبیب نژاد اظهار می نماید: قسمت تغییر کاربری شده در بافت روستا واقع شده است و از نظر مجوزهای لازم همه کارهای ساخت آن قانونی است. با توجه به حساسیت ایجاد شده در فضای مجازی و جامعه طی روزهای اخیر تمام اسناد و مدارک اداری ساختمان را آنالیز کردیم و در اختیار ما واقع شده است.

وی می افزاید: پاسخ ادارات مختلف و مرتبط از جمله بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، جهاد کشاورزی، راه و ترابری وقت و امور منابع آب منطقه به استعلام های انجام شده برای دریافت مجوز و بلامانع بودن ساخت این بنا مثبت بود و بر همان اساس هم فرآیند قانونی کار به درستی پیش رفته است.

جهاد کشاورزی ورود نکرد؟

با توجه به اظهارات فرماندار سیمرغ مبنی بر موجود بودن همه مدارک قانونی برای ساخت این بنا، عملا ورود جهاد کشاورزی برای جلوگیری از ساخت بنا قابل انجام نیست. چرا که این نهاد هم مجوز لازم برای تغییر کاربری سه هزار متر از باغ مرکبات را به مالک زمین واگذار نموده است.

رئیس اداره جهاد کشاورزی سیمرغ به خبرنگار ایرنا می گوید: از نظر قانونی در ساخت این بنا هیچ مشکل خاصی وجود ندارد. برای شفاف سازی موضوع گزارشی در این زمینه برای ارائه به رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران و مدیر امور اراضی این سازمان تهیه شده است.

رجب فلاح زیلتی می افزاید: مالک زمین مجوز تغییر کاربری و بعلاوه پروانه ساخت را سال ها پیش دریافت نموده و موضوع مربوط به این دوره نیست. البته برخی پرسش ها در این باره که چگونه مجوز تغییر کاربری با این مساحت و پروانه ساخت با این زیربنا صادر شده بحثی دیگر است. اما به استناد مدارک موجود نمی توانیم اسم کنیم که تخلفی در تغییر کاربری انجام شده است.

صدور مجوزی عجیب نیست؟

پس از همه فرآیندهای قانونی که به آن ها استناد می گردد، این یک پرسش کمی ماجرای ساخت این بنا را پیچیده می نماید. این که چطور برای ساخت چنین بنایی داخل زمینی که کاربری باغی دارد مجوزهای لازم صادر شده است؟ این پرسش را به صورت تلویحی و غیرمستقیم می توان در اظهارات مسئولان مختلفی که در این باره اظهار نظر می نمایند هم یافت. پرسشی که در دیدگاه های کاربران فضای مجازی هم بارها مطرح شده است:

دو ساله می خوام یه آلونک توی باغمون بسازم بهم مجوز نمیدن!

سه هزار متر تغییر کاربری؟! ما واسه 200 متر چند ساله پیگیریم به نتیجه نمی رسیم!

در حاشیه روستایی هزار متر زمین دارم برای پرورش الاغ مجوز احداث طویله خواستم ندادند. 200 متر آنطرف تر ویلا می سازند کسی کار ندارد. لطفا نمایندگان مجلس جهاد را از کشاورزی جدا فرمایید.

نمونه این پیغام ها را در کنار بسیاری از پیغام های انتقادی و پرسش های دیگر می توان زیاد یافت. پرسش هایی که وقتی در کنار برخی فاکتورهای دیگر قرار می گیرند کمی ابهام ایجاد می نمایند. مسائلی مانند این که وقتی زمین محل ساخت بنا در بافت روستا واقع شده است، آیا بقیه باغ هم در بافت است؟ یا این که بین این زمین و کالبد اصلی بافت روستا در 10 سال پیش چقدر فاصله وجود داشت؟ آیا زمانی که این قطعه سه هزار متری در بافت نهاده شد و برای ساخت بنایی با این مساحت غیرعادی پروانه ساخت صادر شد، زمین محل ساخت با بافت متصل بود یا به صورت منفصل در بافت روستا نهاده شد؟

معاون امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی مازندران ضمن اشاره به موجود بودن مدارک قانونی برای ساخت این بنا، در این زمینه به ایرنا می گوید: با توجه به این که مجوز در سال 1390 صادر شده به نظر می رسد که این نقطه با کالبد روستایی فاصله زیادی داشت. البته معمولا نهاده شدن بافت روستایی به تصویب مراجع استانی می رسد و کارشناس بنیاد مسکن درباره آن نظر کارشناسی می دهد.

حجت الله هادیان می افزاید: طبق قانون برای اضافه شدن یک زمین به بافت باید همبستگی کالبدی بین آن زمین و بافت مسکونی روستا وجود داشته باشد. درباره این که آیا زمین مد نظر در زمان صدور مجوز از این شرایط برخوردار بود یا نه نمی توانم بدون آنالیز نقشه طرح هادی روستایی نظر بدهم. البته درباره این ساختمان حدود پنج سال پیش هم مباحثی مطرح شده بود و همکاران ما آنالیز هایی داشتند. با این حال از نظر مدارک و مستندات اداری همه فرآیندها قانونی است.

او اظهارات خود را با یک جمله دیگر ادامه می دهد که می تواند پرسش دیگری به پرسش های مرتبط با این ساختمان بیفزاید. به گفته هادیان این روستا در زمان صدور مجوز طرح هادی نداشت و طرح هادی آن سال 1395 تصویب شد.

بدون طرح هادی زمین در بافت نهاده شد؟

این پرسشی است که کمتر در بین دیدگاه های کاربران دیده شد، اما در پیگیری های ایرنا قابل مطرح شدن است. زمانی که مجوز تغییر کاربری و پروانه ساخت این ساختمان صادر شد، نه تنها طرح هادی روستای سالدوزکلا تدوین و تصویب نشده بود، بلکه شهرستانی به نام سیمرغ هم وجود نداشت. شهرستان سیمرغ آذر 1391 با جدا شدن از شهرستان قائمشهر تشکیل شد. بنابراین همه امور اداری مربوط به این زمین در ادارات وقت که مربوط به شهرستان قائمشهر بود انجام شد. اما نکته مهم همان ماجرای اضافه شدن زمین به بافت روستایی در زمانی است که طرح هادی تصویب نشده بود.

پیگیری ها نشان می دهد که در این زمینه هم تخلف قانونی وجود ندارد. یعنی مدارک مربوط به الحاق زمین به بافت وجود دارد. فرماندار سیمرغ به خبرنگار ایرنا می گوید: 29 اردیبهشت 1390 بنیاد مسکن به استعلام مربوط به این زمین پاسخ داد و در نامه ای نوشت: با توجه به این که روستای مذکور فاقد طرح هادی مصوب می باشد ملک برابر کروکی ذیل در داخل بافت روستا قرار می گیرد.

مجتبی حبیب نژاد می افزاید: در پاسخ به همین استعلام هم سایت پلان کشیده شد و موقعیت آن را معین کردند. بنیاد مسکن هم اظهار داشت که برابر گزارش کارشناسی احداث ساختمان با شرایط ذکر شده پس از اخذ مجوز از مراجع ذیصلاح بلامانع است. به این صورت پیگیری برای دریافت سایر مجوزها انجام شد.

وی خاطرنشان می نماید: البته در ضلع جنوبی این زمین تعدادی از اهالی روستا سال هاست که ساکن هستند که این ضلع در تصاویر منتشر شده معلوم نیست. شاید حدود یکصد متر با محل ساخت این بنا فاصله داشته باشد. یعنی در نزدیکی زمین تعدادی واحد مسکونی هم وجود دارد.

نماینده عالی دولت درباره درستی یا نادرستی تصمیم اتخاذ شده برای صدور مجوز تغییر کاربری و پروانه ساخت این بنا می گوید: امروز اگر چنین درخواستی مطرح گردد مخالفت می کنیم. اما باید در نظر داشته باشیم که مدیران سال 90 این تصمیم را گرفتند. شرایط را با الان نباید مقایسه کرد. در هر صورت با توجه به شرایط زمانی اجازه این بحث را دادند و نگاه مدیریتی شان این بود که درست است. نه می توان این نگاه را زیر سوال برد و نه تایید کرد. اما فرآیند قانونی که احتیاج بود طی شد و دستگاه های متولی ذیربط موافقت شان را اظهار داشتند.

مجوز ساخت برای چند متر صادر شد؟

شاید اگر این ساختمان با این مساحت ساخته نمی شد مانند صدها و هزاران بنای دیگر که در باغ ها و شالیزارها ساخته شدند این طور به چشم نمی آمد. علت اصلی دیده شدن این ساختمان ظاهر مجلل و مساحت زیاد آن است. در برخی رسانه ها گفته شده که بیش از سه هزار متر زیربنا دارد و برخی کاربران هم می گویند نهایتا 700 تا یک هزار متر زیربنا دارد.

صرف نظر از این که زیربنای واقعی ساختمان چقدر است، در حال حاضر تنها نقطه ای که به اسم یک تخلف از نظر قانون در این ساختمان دیده می گردد، همین موضوع زیربنای در نظر گرفته شده آن است. چرا که به گفته فرماندار سیمرغ، تخلف مالک ساختمان در زمینه رعایت نکردن پروانه ساخت و متراژی که مجوز آن را دریافت کرد تقریبا محرز است و پرونده برای ارائه به کمیسیون ماده 99 هم تشکیل شده است.

حبیب نژاد می گوید: جهاد کشاورزی پس از استعلام های انجام شده در سال 1390 و صدور مجوز تغییر کاربری برای سه هزار متر از این زمین باغی، مجوز سطح اِشغال 500 متر مربعی را برای ساخت بنا صادر کرد. مجموع متراژ معین شده در پروانه ساخت هم 1590 متر است. 652 متر در طبقه همکف و دو طبقه بیش از 400 متری که در مجموع 1590 متر را شامل می گردد. اما مشاهدات نشان می دهد که زیربنای ساختمان بیشتر از مجوز است.

وی تصریح می نماید: پیگیری برای تخلف اضافه بنا انجام شده و در کمیسیون ماده 99 در این زمینه تصمیم گیری خواهد شد. البته فعلا متراژ تخلف اضافه بنا به صورت دقیق معین نشده است. کارشناسان نظام مهندسی باید پس از آنالیز متراژ دقیق را اعلام نمایند تا تصمیم گیری نهایی انجام گردد. البته تصمیم گیری برای رأی نهایی در کمیسیون ماده 99 انجام می گردد و فرمانداری با توجه به این که عضو کمیسیون نیست نمی تواند اثرگذار باشد.

هرچند که تنها تخلف قابل بیان در این ساختمان اضافه بنا بیان شده و همه مستندات قانونی برای ساخت این بنا وجود دارد، اما برآیند این اظهارنظرها و مشاهدات و شنیده ها همچنان یک نکته را درباره این ساختمان خاص پررنگ نگه می دارد؛ این که چنین مجوزی هم برای تغییر کاربری سه هزار متر از باغ مرکبات و هم پروانه ساخت 1590 متری با سطح اِشغال 500 متر مربعی آیا در روندی عادی برای متقاضی صادر شد یا درصدور این مجوزها مسائل دیگری مانند روابط دخیل بود؟ پرسش مهم تر و مردمی تر این که آیا برای متقاضیان دیگر هم امکان صدور چنین مجوزی وجود دارد؟ در آن بازه زمانی به همه متقاضیان با شرایط برابر و به ویژه متقاضیانی که درخواست صدور مجوز تغییرکاربری برای ساخت واحد مسکونی دائمی برای خود یا فرزندان شان را ارائه کردند پاسخ مثبت داده شد؟ این پرسش ها ریشه های اصلی واکنش به ساخت این بنای قانونی محسوب می شوند.

منبع: فرارو
انتشار: 3 شهریور 1400 بروزرسانی: 3 شهریور 1400 گردآورنده: hoseinjaguar.ir شناسه مطلب: 1802

به "راز ویلای مجلل و حاشیه ساز در سالدوزکلا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "راز ویلای مجلل و حاشیه ساز در سالدوزکلا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید