بحران کرونا؛ فرصت طلایی مسلمانان برای همگرایی
به گزارش مجله جگوار، خبرگزاری خبرنگاران- رییس سابق سازمان دیانت ترکیه گفت: بحران کرونا تغییراتی اساسی در ساختار جوامع انسانی به وجود می آورد و فرصت طلایی برای مسلمانان در راستا همگرایی است.
به گزارش خبرگزاری خبرنگاران، محمد گورمز رییس سابق سازمان دیانت ترکیه و رییس موسسه اندیشه اسلام در سخنانی در مراسم افتتاحیه سی و چهارمین کنفرانس وحدت اسلامی گفت:بدون شک ما در شرایط سختی به سر می بریم و این شرایط سخت، شامل حال تمام نقاط جهان و ملت های آن شده است؛ لذا ناگزیر شاهد تغییراتی اساسی در ساختار جوامع انسانی خواهیم بود.
وی اضافه کرد: انسان تا به امروز این شرایط را تجربه ننموده بود و اکنون وقت آن رسیده است که از حوادث پیشی بگیریم و خود را برای مقابله با آن مجهز کنیم نه اینکه منتظر عکس العمل در مقابل آن بمانیم.
گورمز با اشاره به اینکه باید در ابتدا سنت های الهی در جهان هستی را درک کنیم و از آن برای فهم گذشته و حال و آینده بهره بجوییم، گفت: وقتی به تاریخ بیماری های فراگیر می نگریم می بینیم که این بیماری های واگیردار وقوع سلسه اتفاقاتی را تسریع بخشیده و سوال های زیادی را در زمینه های مختلف فکری و فرهنگی ایجاد نموده است. حتی گاهی به بعضی افکار قدیمی خاتمه داده و مولد افکار و فرهنگ های جدید بوده است.
وی گفت: 30 سال پیش از تولد پیامبر اکرم، طاعون فراگیر شد. یعنی در سال 540 میلادی، این طاعون تمام جهان را فراگرفت و باعث شد دو امپراتوری عظیم آن موقع یعنی روم و ساسانی به زوال گراییده و دلیل مهمی برای فراهم شدن مقدمات شروع فتوحات اسلامی شکل بگیرد. در قرن 14 بین سال های 1347 و 1352 میلادی، طاعونی که بعد ها مرگ سیاه نام گرفت اروپا را فرا گرفت و در اثر آن چهل درصد از مردم اروپا جان باختند و در نهایت، سال های تاریک قرون وسطی به خاتمه رسید. مدت کوتاهی بعد واکسن کشف شد و به خرافات کلیسا در مورد طاعون خاتمه داد.
گورمز اضافه کرد: منطق سلیم و شرع حکیم بر ما واجب می نماید که بعد از تجربیات گذشته و حال، به آینده بنگریم و با ترسیم الگو های مشابه، برای آینده برنامه ریزی و راهبرد های لازم برای آینده دین و تدین را طراحی کنیم و آن را در اختیار تمام عالمان دینی، مبلغان و طلبه علوم دینی قرار دهیم تا آنان آمادگی خود را برای آینده کسب نمایند.
وی در ادامه به زمینه های اجتماعی، مالی، سیاسی و آموزشی بحران جاری برای جوامع اشاره نمود و گفت: ممکن است مسائل اجتماعی بروز پیدا کند و بر دین و تدین تاثیر بگذارد. از منظر سیاسی هم در حال حاضر کشور ها به سمت نظام های جامعتر و دیکتاتوری می فرایند تا به ادعای خودشان از جوامع حفاظت نمایند. در زمینه مالی هم بعضی گزارش ها حاکی از آن است که اقتصاد جهانی کوچکتر شده و در سال های آینده به 70 درصد حجم کنونی خواهد رسید. این یکی از اثار مستقیم بحران کنونی است؛ لذا انتظار می رود که اقتصاد جهانی به دنبال راه چاره های جدیدی باشد که بعضی از آن بر طبقات ضعیف، فقیر و متوسط تاثیرمنفی نگذارد. با این اوصاف ما به عنوان دانشمند و عالم به این متغیرات چه واکنشی نشان خواهیم داد؟ چگونه در فقه اقتصاد اثر بگذاریم تا محیطی برای حفظ سرمایه و حق فقیر و کوشش جهادگر فراهم گردد بدون اینکه نگاهی افراطی به پیشرفت یک کشور در جهان داشته باشیم؟.
به گفته وی در زمینه آموزشی هم آمدن ویروس کرونا باعث شد که شرایط منفی حاصل از آن به طور کلی بر نظام آموزشی، معلم و متعلم مسلط گردد.
گورمز ادامه داد: ویروس کرونا تبعات منفی محیطی زیستی هم دارد و مانع از انجام وظایف انسانی برای محافظت از محیط زیست می گردد. از سوی دیگر شیوع این ویروس باعث شده تا بعضی جنگی را میان علم و دین به پا نمایند و این مساله ناشی از فهم غلط از دین و درک نادرست از علم است. دین هرگز برای مداوای ویروس ها یا انجام عمل جراحی نیامده است و علم نیز هرگز برای علاج درد های روحی انسان اختراع نشده است.
وی در خاتمه توضیح داد که این بحران، فرصتی طلایی برای مسلمانان است تا بار دیگر ماهیت روابط علوم دینی با علوم طبیعی را تشریح نمایند.
منبع: خبرگزاری آریا